3.2.2. Disseny de les peces

El disseny de les peces en 3D amb el programa SketchUp ha sigut, sens dubte, la part del treball que m’ha resultat més complicada degut a que cal tenir en compte molts factors per tal que tot encaixi. També, perquè el llit de la impressora 3D, és a dir, la base on s’imprimeix, fa 21cm x 21cm i, per això, he hagut de dividir els dissenys que requerien més espai en quatre parts per tal que càpiguen al llit i puguin ser impreses. Tot i això, en aquest apartat inclouré el disseny sencer per estalviar espai.



3.2.2.1. Base


La meva intenció és que el meu prototip sigui semblant als robots aspiradors que es troben al mercat i, per això, vaig informar-me sobre l’estructura i les mesures d’alguns models de les marques més conegudes. 


La base del meu robot és de 16cm i es distingeixen diferents forats. Començant per la part davantera, s’observen a la imatge tres cercles: el més gran és on es troba la roda pivotant, també coneguda com roda boja, i els cercles laterals són pels raspalls laterals giratoris. Al centre de la imatge, hi ha un rectangle bastant gran que es on es situa el raspall central. Seguidament, s’aprecia una petit rampa amb l’objectiu de dur la brutícia fins al dipòsit, que va dins del rectangle posterior. Per últim, s’observen dos rectangles verticals als costats del rectangle del dipòsit que es on es posen les rodes del robot. 

SketchUp de la base del robot

A l’hora de realitzar la distribució cal tenir en compte moltíssimes mesures i, principalment, que el robot aconsegueixi estar en equilibri.



3.2.2.2. Paret


Quan vaig dissenyar la base del robot, vaig decidir deixar un marge d’1.5cm per poder fer la “paret del robot”. Aquest nombre no va ser pas escollir a l’atzar, sinó que és el que mesura de llarg el Trigger i l’Echo del sensor ultrasònic. La “paret” té una alçada de 6cm que és el que mesura el llarg del dipòsit. 

SketchUp de la paret del robot

A la imatge s’observen els tres sensors ultrasònics per detectar obstacles, un servomotor de gir continu encarregat de fer girar el raspall central i les dues rodes amb els seus respectius motors. Cal mencionar que els dissenys d’aquests components electrònics els he descarregat del “3D Warehouse” del SketchUp per fer més clara i visual l’explicació del disseny.



3.2.2.1. Paret superior


Per realitzar el disseny de la part superior del meu prototip vaig inspirar-me en el robot aspirador de Xiaomi i els de la marca iLife. El que tenen en comú és la localització del dipòsit a diferencia de robots aspiradors com, per exemple, Roomba. Per això, utilitzen una tapa que s’obre amb un simple clic, de manera que es pot treure el dipòsit fàcilment i sense embrutar-se per buidar-lo.
Aspirador Xiaomi Mi Robot Vacuum


A continuació, us adjunto els fitxers de tots els meus dissenys realitzats amb el SketchUp.

Comentaris